Back to All Events

Föreläsning: Tvångssteriliseringar i modern tid och vägen till upprättelse

femjur maj.jpg

I år ska staten börja betala ut ersättning till tvångssteriliserade transpersoner. FEMJUR Stockholm bjuder in till en eftermiddag om utvecklingen och hur vi hamnade här.

Fram till 2013 ställdes krav på sterilisering för personer som ville ha ett nytt personnummer som utvisade det kön de levde och identifierade sig som, oavsett om personerna önskade någon slags könsbekräftande operationer eller inte. År 2013 underkändes kravet av domstol och därefter upphävdes steriliseringskravet i lag. I år betalar staten frivilligt ut ersättning till de som steriliserats med stöd av det tidigare kravet. Juristen Kerstin Burman berättar om bakgrunden till steriliseringskravet, hur det kunnat upprätthållas fram till nyligen samt domstolsprocessen där steriliseringskravet underkändes och vägen till ersättning från staten.

För att gå på föreläsningen behöver du varken vara medlem eller juriststudent! Vi bjuder på god fika och det finns möjlighet att bli medlem på plats. Vi säljer också våra fina och ekologiska tygkassar före och efter föreläsningen. 

Välkommen den 14e maj, 17.00 i Hörsal B4, Södra Huset. 

Facebook event

Earlier Event: May 12
Spring med Offside
Later Event: May 15
Tisdagspub med LäS