Traditioner på sus

Din guide till baler, sittningar och akademiska högtider

"Vad vore väl en bal på slottet?" - Askungen

Det finns många traditioner inom studentvärlden och en typ av tradition som vi på Stockholms universitets studentkår (SUS) tycker särskilt mycket om är självklart de flärdfulla balerna och finsittningarna som hålls av olika studentföreningar. Dessa festligheter innebär en möjlighet att klä sig i frack och balklänning, äta fin middag och dansa hela natten lång! Här berättar vi mer om SUS egen bal och vad du bör tänka på om du bestämmer dig för att gå på studentbal.

Luciabalen

SUS vill såklart att alla studenter ska ha möjlighet att gå på bal och därför är Luciabalen mycket viktig för oss. 

Luciabalen arrangeras årligen på Luciadagen den 13:e december, sedan 2009 i Stockholms universitets studentkårs regi. Balen brukar gästas av nobelpristagare, Rektor, SU alumner och studenter och är en mycket uppskattad tradition med många år på nacken.

Mer om Luciabalen går att läsa på sus.su.se/luciabalen

Klädkoder

Högtidsdräkt – Frack och balklänning

Klädseln på en bal är högtidsdräkt, vilket innebär frack, hembygdsdräkt med festtillbehör, den militära uniformen stor mässdräkt eller hellång klänning med varm eller lätt sjal.

frack

Fracken består av en helsvart frackrock, helsvarta frackbyxor med sidenrevärer och utan slag, helvit pikémönstrad frackskjorta med två bröstknappar, helvit pikémönstrad väst, helvit pikémönstrad rosett och helvita hängslen om så behövs.

Till fracken kan, enligt äldre etikett, helvita glacéhandskar eller liknande bäras. För dessa gäller att de kan behållas på vid hälsande, samtal och dans men bör tas av vid ätande.

Till fots bäres helsvarta tunna strumpor och helst helsvarta lackskor med en platt ripsrosett, men oftast går det bra med ett par helsvarta, släta, blankputsade inneskor med snörning.

Bröst- och manchettknapparna kan vara enkla vita, av pärlemor eller av guld, äkta eller oäkta, men inte svarta eller av silver som bäres vid begravning.

Armbandsur bäres aldrig till frack, i stället används med fördel ett fickur med klockkedja, gärna i guld. Vill en följa upp detta med en guldfärgad klackring går det bra. I bröstfickan ska en vit näsduk, helst av siden, sticka upp. 

Klänning

Till hellång klänning med varm eller lätt sjal, även kallat balklänningen, kan, om så önskas, handskar bäras vars längd bestäms av klänningens ärmlängd. Handskarna kan behållas på vid hälsande, samtal och dans men bör tas av vid ätande, både av praktiska och etikettmässiga skäl. Dessa placeras då i knäet eller i aftonväskan.

Aftonväskan bör vara liten och elegant och får aldrig någonsin läggas på matbordet utan läggs t.ex. i knäet eller bakom ryggen.

Att bära ringar utanpå handskarna avslöjar stor brist på stil och finess, en elegant klocka eller ett vackert armband går däremot bra.

Långt hår bör vara uppsatt och halsen kan prydas av ett elegant halsband. Diverse utsmyckningar i håret, till exempel blommor och diadem passar utmärkt.

Till fots bäres gärna hela pumps eller sandaletter. Viktigast är dock att skorna har en tydlig festkaraktär, vilket utesluter modekängor, gymnastikskor och grövre skor.

Marskalk - En person som hjälper till under ett evenemang för att allt ska förlöpa snyggt och studentikost, exempelvis en magisterpromovering.
— Öfvermarskalken

Akademiska ordnar

På vissa inbjudningar kan det stå högtidsdräkt m.a.o. Förkortningen betyder ”med akademiska ordnar”, vilket innebär ordnar från den akademiska världen och band från från Alma Mater, ditt hemuniversitet, i detta fall Stockholms universitet. 

Akademiska ordnar exempelvis så kallade frackband, bröstmedaljer, halsmedaljer och diverse pins. Medaljer är vanligen en tecken för att bäraren sitter i eller har suttit i en föreningsstyrelse, alternativt innehaft ett annat ärofyllt uppdrag. Vanliga medlemmar i föreningen bär enbart frackband. Det går att kombinera flera frackband om du vill - det är väldigt vanligt att bära kårens band i kombination med föreningsband. 

Föreningar och organisationer som bär frackband vid SU med omnejd är studentkårer, de fem fakultetsföreningarna, samt en kårförening som tidigare varit en kår vid ett annat lärosäte innan det slogs samman med SU.  

Frackband till frack

En vedertagen regel är att maximalt tre frackband bärs samtidigt. Frackbandet fästs på skjortbröstet under frackvästen med lutning från höger axel mot vänster midja.

Demonstrationsvideo för att fästa frackband på frack (Tack till Chalmers)

frackband till balklänning

Till klänning bärs frackband i form av en så kallad rosett. Rosetten fästs då på vänster sida, nära hjärtat, men bör fästas på ett sådant sätt att den inte nuddar bar hud. Se bild nedan. För att undvika julgranskänsla - använd högst tre rosetter.

Frackband.jpg

Akademiska högtider - du har chans att delta

Akademiska högtider är de tillfällen som allt slit med studierna får sitt avslut. Genom avslutningsceremonier får de som studerat på avancerad nivå äntligen sitt diplom! Vi håller årligen i studenternas medverkan vid två magisterpromoveringar samt en professor- och doktorsinstallation. Mer information om tillställningarna

Skulle du vara intresserad av att föra kårens traditioner vidare, utveckla högtiderna eller delta som marskalk - skriv ett kort mejl om dig till overmarskalk@sus.su.se. Märk mejlet "Marskalk".

Som marskalk fungerar ensom ceremoniell funktionär och assisterar med olika uppgifter för att de akademiska högtiderna skall gå så smidigt som möjligt och präglas av högtidlighet samt formalia. 

Studentikost - Sak eller företeelse som anses vara kopplat till studentvärlden eller studentrelaterat.
— Öfvermarskalken

18193010_1512256315464684_2548970470616970285_o.jpg

Sittningar - det mest studentikosa och unika under din studenttid

Sittningar är trevliga tillställningar! Vem vill inte äta trerättersmiddag och sjunga allsång för att sedan släppa loss på dansgolvet efter middagen? Sittningar är en utbredd studenttradition i hela Sverige och hålls av såväl fakultetsföreningar som kårföreningar och faktiskt även av vissa student- och ämnesråd! Sittningar har ofta teman som gör det hela lite festligare. Klädkoderna varierar oerhört, från högtidsdräkt eller kostym vid finsittningar till vardagligt eller studentoverall vid mindre formella sittningar. 

Kärt barn har många namn, så om någon frågar om du vill gå på gasque, sits eller studentsexa så är det sittning de menar.  

 

Sittningsregler

Ett bra bordskick sammanfattas av några få, okomplicerade regler. Undvik att smaska, sätta armbågarna på bordet, slamra med besticken, att vara framfusig och glupsk eller breda ut sig över hela bordet. Servetten ska inte ligga kvar på bordet eller sättas fast under hakan, utan ligga i knäet under måltiderna. Använd servett får inte läggas på bordet igen utan ska läggas på stolen då gästen tillfälligt lämnar bordet. Undvik att peta tänder, näsa och örat vid bordet varken med fingrarna eller med andra tillhyggen. Kort sagt: uppträd civiliserat!

Bordsherren åläggs att dra ut stolen åt sin dam och sedan skjuta in den, innan han själv sätter sig. Konversation förs först och främst med ens bordsdam/herre och personen sittande på andra sidan, men gärna också med motsittande grannar. Konversationen ska vara lätt och lekande och uppmana till god stämning vid bordet.

Bordsherre, bordsdam

Under finsittningar hör det till traditionen att gästerna placeras varannan herre varannan dam. Extra uppmärksamhet riktas åt bordspartnern. Damen har sin bordsherre till vänster, herren sin bordsdam till höger.

Under sittningen skall bordet inte lämnas. Bärs klänning har en dock tillåtelse att lämna bordet, om en mot förmodan måste. Detta skall i så fall ske så diskret att övriga gäster inte störs. Bordpartnern hjälper givetvis till genom att dra ut stolen alternativt skjuta in stolen, då detta kan vara svårare en vad en kan tro att göra själv med extra festliga klänningar. Då en kommer tillbaka avvaktar en med att gå in i middagssalen om någon håller tal eller dylikt, för att efteråt gå till sin plats, lika diskret och försiktigt som en gick ut. Att störa en talare eller artist med onödigt spring anses mycket oartigt.

Vid tal läggs besticken ned på tallriken och man lyssnar under tystnad.

Lysta skålar går till på så sätt att en efter talet höjer glaset diskret, vänder sig mot bordspartnern, tittar denne i ögonen, markerar skålen och säger “skål”, vänder sig mot bordsgrannen på den andra sidan, tittar denne i ögonen, markerar skålen och säger “skål” och till sist mitt emot, tittar denne i ögonen, och markerar skålen och säger “skål”. Därefter smuttar en på vinet. Skålen avslutas genom att genomföra samma procedur baklänges, d.v.s. markera skålen mittemot, markera skålen med bordsgrannen, markera skålen med bordspartnen, och sätta ned glaset samtidigt som denne. Det anses oartigt att sätta ner glaset före sin bordspartner.

Demonstrationsvideo för hur en korrekt skål går till (Återigen från Chalmers)

I små sällskap skall en inte börja äta av huvudrätten innan välkomstskålen utbringats. I större sällskap kan en långsamt börja äta av huvudrätten när alla runt omkring en har fått mat på tallriken.

För att lära sig fler studentikosa traditioner rekommenderas att besöka fakultetsföreningarnas hemsidor:

HumF, FEST, JF, NF och SF.

 

 

Medlemsförmån: Frackhyra

23130775_10155244436374037_3650670701746465508_n.png

Stockholms universitets studentkår har nu ett medlemsexklusivt samarbete med Brudgummen kring uthyrning av frack och kemtvätt. Tillsammans med Brudgummen erbjuder kåren det billigaste alternativet i Stockholm, samtidigt som kvalitén på frackarna anses tillhöra toppskiktet. P g a medlemsexklusivitet för Stockholms universitets studerande (där alla fakultetsföreningarnas medlemmar inkluderas) går priset enbart att fås vid uppvisande av giltigt student-ID för SUS, JF, HumF, NF, SF eller FEST. Mejla overmarskalk@sus.su.se för mer info.

Frackband på SU

Stockholms Universitets Studentkårs frackband  SUS frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Stockholms Universitets Studentkår. Köp SUS frackband i kårexpeditionen eller i Campusbutiken i Allhuset: 50kr

Stockholms Universitets Studentkårs frackband

SUS frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Stockholms Universitets Studentkår.

Köp SUS frackband i kårexpeditionen eller i Campusbutiken i Allhuset: 50kr

Stockholms Universitets Studentkårs styrelsefrackband  SUS kårstyrelseband bärs enbart av nuvarande och tidigare ledamöter i SUS styrelse.

Stockholms Universitets Studentkårs styrelsefrackband

SUS kårstyrelseband bärs enbart av nuvarande och tidigare ledamöter i SUS styrelse.

Naturvetenskapliga Föreningens frackband  NFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Naturvetenskapliga Föreningen. Köp NFs frackband i Campusbutiken i Allhuset: 50kr

Naturvetenskapliga Föreningens frackband

NFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Naturvetenskapliga Föreningen.

Köp NFs frackband i Campusbutiken i Allhuset: 50kr

Humanistiska Föreningens frackband  HumFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Humanistiska Föreningen. Köp HumFs frackband i Campusbutiken i Allhuset: 50kr

Humanistiska Föreningens frackband

HumFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Humanistiska Föreningen.

Köp HumFs frackband i Campusbutiken i Allhuset: 50kr

M.A.O betyder med Akademiska ordnar, vilket innebär att olika studentmedaljer får bäras
— Öfvermarskalken
Samhällsvetenskapliga Föreningens frackband  SFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Samhällsvetenskapliga Föreningen Köp SFs frackband ii Campusbutiken i Allhuset: 50kr

Samhällsvetenskapliga Föreningens frackband

SFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Samhällsvetenskapliga Föreningen

Köp SFs frackband ii Campusbutiken i Allhuset: 50kr

Juridiska Föreningens frackband  JFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Juridiska Föreningen. För att köpa JFs frackband: kontakta ordforande@jurstud.com

Juridiska Föreningens frackband

JFs frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Juridiska Föreningen.

För att köpa JFs frackband: kontakta ordforande@jurstud.com

Föreningen Ekonomernas frackband  F.E.ST.s frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Föreningen Ekonomerna. För att köpa F.E.ST.s frackband: kontakta president@foreningenekonomerna.se

Föreningen Ekonomernas frackband

F.E.ST.s frackband kan bäras av alla nuvarande och tidigare medlemmar i Föreningen Ekonomerna.

För att köpa F.E.ST.s frackband: kontakta president@foreningenekonomerna.se

Föreningen Lärarstudenternas frackband  LäS frackband kan bäras av medlemmar i Föreningen Lärarstudenterna eller de som läst vid Lärarhögskolan i Stockholm. Köp LäS frackband i samband med Tisdagspub på Café Bojan: 50 kr.

Föreningen Lärarstudenternas frackband

LäS frackband kan bäras av medlemmar i Föreningen Lärarstudenterna eller de som läst vid Lärarhögskolan i Stockholm.

Köp LäS frackband i samband med Tisdagspub på Café Bojan: 50 kr.

Sittningstips

Kom-ihåg-tips 1) Vänsterprassel

Herrar har sin bordsdam till höger, och det är alltså henne han i första hand bör ägna uppmärksamhet. En herre som ägnar mer uppmärksamhet åt damen till vänster, den som inte är hans huvuddam, vänsterprasslar.

(Att vänsterprassla är i folkmun att vara otrogen mot sin partner).

Kom-ihåg-tips 2) Skjortknäppning

Generellt har herr- och damskjortor knäppningen åt olika håll, så att öppningen riktas mot ens bordspartner. Din bordspartner är alltså den vars mage du kan observera genom att kika in genom skjortöppningen.

Sittning - en middag med klubbmästeriet och med andra studenter där man brukar sjunga och spexa tillsammans.
— Öfvermarskalken