Studentpartiet om sina viktigaste kårvalsfrågor

Näst ut i vår videoserie med de fem kårvalspartierna som ställer upp i årets kårval är Studentpartiet! Här berättar de mer om sina viktigaste kårvalsfrågor.

Kårvalet äger rum mellan den 23 april och den 3 maj. Glöm inte att rösta! Alla kårmedlemmar som röstar har möjligheten att påverka vad kåren ska arbeta med under kommande år, och därmed också sin egen studietid.

Läs mer om kårvalet här

VSF om sina viktigaste kårvalsfrågor

Missa inte vår videoserie med de fem kårvalspartier som ställer upp i kårvalet 2019! Först ut med att berätta om sina viktigaste valfrågor är VSF Stockholm – Vänsterns studentförbund.

Kårvalet äger rum mellan den 23 april och den 3 maj. Glöm inte att rösta! Alla kårmedlemmar som röstar har möjligheten att påverka vad kåren ska arbeta med under kommande år, och därmed också sin egen studietid.

Läs mer om kårvalet här

#studietid: Dåligt stöd för studenter som behöver amma

I mitten på mars föder Gabriella sitt första barn. Det betyder att hon behöver ta pauser för att amma när hon ska skriva sin sista tenta. Men när hon sökt råd och stöd hos universitetet om hur hon ska kunna genomföra tentan har hon möts av motstånd.
– Efter att ha fått nej till anpassning flera gånger frågade jag institutionen vad de tyckte jag skulle göra. De säger bara att jag ska ta studieuppehåll, vilket jag inte vill, och sen säger de nej till alla mina förslag.

Läs hela artikeln på studietid.se

SSCO söker förtroendevalda

Vill du vara med och värna om Stockholms studenter? SSCO söker styrelseledamöter, studentrådspresidium, valberedning och revisorer för verksamhetsåret 2019/2020.

Den 22 maj 2019 ska SSCO:s studentråd välja ett flertal förtroendevalda till poster inom SSCO.

Nominering sker skriftligen till valberedningen. Den som har rätt att nominera är medlem i en studentkår som i sin tur är medlem i SSCO. Alla nomineringar ska skickas till valberedningen (val@ssco.se).

Läs mer om posterna och hur du nominerar någon här.

SUS anordnar feministiskt självförsvar

Stockholms universitets studentkår anordnar feministiskt självförsvar på internationella kvinnodagen den 8 mars. Tillsammans med Elin Morén ges en timmes lång lektion i feministiskt självförsvar med start kl. 12 i Kårsalen. Ingen föranmälan krävs och studentkåren bjuder på kaffe.

Feministiskt självförsvar är en typ av självförsvar för kvinnor och icke-binära som har sin grund i feministisk ideologi och fokuserar på det sexualiserade våldet.

This event will be held in Swedish.

Läs mer om eventet på Facebook

Projektinvigning för 800 nya bostäder på Lappkärrsberget

Den 20 mars går startskottet för SSSB:s stora nyproduktionsprojekt på Lappkärrsberget. Totalt kommer drygt 800 nya studentbostäder att byggas.

Under projektinvigningen den 20 mars kan du lyssna på en inspirerande föreläsning av journalisten Per Granquist och mingla med branschkollegor och studenter samtidigt som dina tankar kring hållbarhet visualiseras.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson invigningstalar kl. 16:00 tillsammans med företrädare för Stockholms studentbostäder och Peab. Det bjuds även på mat och dryck.

SSSB står i tält på Lappistorget under dagen mellan kl. 15:30 och 18:00.

Anmälan till eventet sker här, senast onsdag den 13 mars.

SUS om styr- och resursutredningen: kommer att stärka sambandet mellan forskning och utbildning

Styr- och resursutredningen har pågått i fyra år och förslaget är nu att regeringen efter dialog med lärosätena formulerar övergripande mål som lärosätena får arbeta med utifrån sina förutsättningar. Regeringen och lärosätena ska även enligt utredningen ingå överenskommelser om de övergripande målen som sträcker sig över fyra år. Lärosätena ska också ges större frihet i användningen av anslagen till utbildning och forskning, samtidigt som man genomför en återreglering av högskolelagens skrivningar om att både utbildning och forskning ska ingå i lärarnas arbetsuppgifter.

SUS tror att de nya förslagen kommer att stärka sambandet mellan forskning och utbildning på ett sätt som kommer studenterna och samhället till del. Dessa förslag och flera andra vilar dock på en avgörande förutsättning om de ska bli verklighet och om våra lärosäten ska kunna bidra när det gäller öka sysselsättning, innovationer m.m. – att ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, förmår finansdepartementet att skjuta till det som saknas, det vill säga ekonomiska resurser.

Enligt SUS vice ordförande Anton Hjelm finns det mycket för studenter att vara glada över i den nya styr- och resursutredningen:

– Förslag på mer långsiktig styrning av högre utbildning banar väg för bättre utbildning och en minskad risk att kurser läggs till och tas bort från år till år. Nu är vår förväntan på politikerna att denna gedigna utredning också leder till nya lagförslag.

Här kan du läsa mer om styr- och resursutredningen i Svenska Dagbladet samt även på Universitetskanslerämbetets hemsida

Dags att registrera kårparti

Ta chansen att påverka din studietid genom att registrera ett kårparti! Den 27 februari kl. 18.00 är deadline för att registrera ett kårparti inför kårvalet 2019.

För att registrera ett nytt parti behöver du fylla i och skicka in ett formulär här på SUS hemsida samt mejla en lista på 25 medlemmar i SUS som önskar att partiet ställer upp i valet, partiets stadga där syftet att delta i kårval framgår tydligt samt ett protokoll från konstituerande partimöte till valnamnd@sus.su.se.

För att registrera ett befintligt parti fyller du i ett anmälningsformulär här på SUS hemsida. Partiet behöver även utse och informera om vem som har valts till partiombud samt skicka in partiets gällande stadgar (om det inte redan har gjorts tidigare) till valnamnd@sus.su.se.

Läs mer om hur du registrerar ditt parti.

Kårvalet pågår mellan den 23 april och den 3 maj. Kårvalet är din möjlighet att påverka kåren och vad kåren ska arbeta med under kommande år, och därmed också din egen studietid.

Checklista för nya studenter VT19

trappen-tbana.jpg

Grattis till dig som har kommit in på Stockholms universitet!

Stockholms universitets studentkårs uppdrag är att bidra till att du som är student känner att du har en möjlighet att påverka olika frågor som rör din utbildning och ditt studentliv – tillsammans skapar vi en studietid i världsklass!

Som ny student kan det i början av terminen vara svårt att veta hur man bäst bör förbereda sig för allt som har med ens studietid att göra, därför har vi sammanställt en checklista:

  1. Bli medlem i studentkåren! Ditt medlemskap ger dig fantastiska förmåner och rabatter inför skolstart inom områden som bostad, litteratur, SL kort. Bli medlem här
     

  2. Ställ dig i bostadskö. Det finns flera bostadsköer för studenter i Stockholm, både privata och kommunala. Genom ditt medlemskap i SUS kan du ställa dig i SSSB:s bostadskö, vilket är den största bostadskön för studenter i Stockholm.

    Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) erbjuder även en andrahandsförmedling för studenter via akademisk kvart
     

  3. Hitta ditt schema, din kursplan och litteraturlista på kurssidan. Stockholms universitet har som riktlinje att litteraturlistan publiceras åtta veckor före kursstart och schemat publiceras senast fyra veckor före kursstart.


Kåren har en egen bokhandel, Campusbutiken, där du kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur. Kårmedlemmar får dessutom 5% rabatt på böcker!

Du är även varmt välkommen till universitetets och kårens Välkomstdag den 18 januari. På Välkomstdagen kan du träffa oss, bli medlem och ställa frågor om hur det är att vara student på Stockholms universitet.

Följ oss redan nu på facebook och instagram (@sustudentkar) för att få koll på allt som händer under välkomstveckan!

Besök från Nigeria

Just nu har SUS besök av en delegation studenter från Nigeria. Vi har tillsammans bland annat plockat äpplen, utforskat Aula Magna och cruisat runt i Stockholm.

Studenterna som var här går på Nigerias främsta universitet, University of Nigeria, även rankat som topp fem bästa universitet i hela Afrika.

De var här för att vi tillsammans skulle ha ett kunskapsutbyte mellan deras studentkår och vår kår i frågor som rör studentinflytande, evenemang och studentpolitik.

Fler bilder finns här:

#studietid granskar SU:s digitala arbetsmiljö

Du har väl inte missat granskningen som #studietid gjort av studenternas digitala arbetsmiljö på Stockholms universitet? Är den bra? Dålig? Eller rent av förskräcklig? Ta del av granskningen här 

Nedan ser du vår ordförande Nils Bergmark bli intervjuad i Studiesvepet tillsammans med Eino Örnfeldt som är förvaltningschef på Stockholms universitet

Om #studietid

#studietid är Stockholms universitets studentkårs nya satsning på studentjournalistik. Det redaktionella arbetet på #studietid bedrivs med tryckfrihetsförordningen som grund och i enlighet med mediebranschens etiska regler; Spelregler för press, radio och TV.

Du hittar #studietid på: